Otok Korcula
naslovna |
Get the Flash Player to see this player.
 
  Otok Korčula
Osnovne informacije o odredištima; grad Korčula, Vela Luka, Blato...
  Smještaj
Veliki izbor apartmana, soba i kuća za odmor na Korčuli
  Usluge
Iznajmljivanje automobila i brodova, izleti i transferi
  Aktivni odmor
Sportovi na moru, ronjenje, paintball, rafting...
 
Natrag na kategoriju:
Vela Luka
Otok Korčula
 
 
Mediterano d.o.o.
Putnička agencija

Obala 3, bb
20270 Vela Luka
otok Korčula
id kod: HR-AB-20-090011792

Tel/ Fax +385 20 813 832
 

 

Vela Luka

Osnovne informacije o zapadnom dijelu otoka Korčule

Vela Luka se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu otoka Korčule, u dnu duboko usječenog i prostranog zaljeva, razvedenog u mnoštvo uvala. Sa svojih 4500 stanovnika Vela Luka je po veličini drugo mjesto na jadranskim otocima, sigurno sidrište i luka za nautičare. Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih umjetnika i glazbenika, mjesto tradicije, te vrijednih i svestranih ljudi...


Centar za kulturu, koji je smješten u samom središtu mjesta, pored Župne crkve Sv. Josip. Centar se sastoji od muzeja, galerije i gradske knjižnice, a bogatstvo i raznovrsnost velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine prezentirana je sa nekoliko vrijednih muzejskih zbirki; arheološka zbirka, međunarodna poklon zbirka crteža, grafike i male skulpture i zbirka drvenih maketa brodova. Međunarodna poklon zbirka nastala je donacijom poznatih domaćih i stranih umjetnika, nakon što je Velu Luku u ljeto 1978 godine pogodio plimni val.Zbirkom dominiraju dvije skulpture Henry Moora koje su ujedno i jedina djela toga renomiranog umjetnika na području Hrvatske. Vela Luka je i danas mjesto umjetnika, slikara i kipara, pjesnika i pjesme. "Najlipša vala na svitu" kako Velu Luku nazivaju njeni stanovnici je i rodno mjesto mnogih proslavljenih umjetnika kao što su kipar, slikar i pjesnik Izvor Oreb, pjesnik Danijel Dragojević, pok. akademik Šime Vučetić, kipar Ante Marinović, konceptualni umjetnik Gorki Žuvela, te, nadaleko poznati zabavni pjevači Oliver Dragojević i Jasna Zlokić. 

 

Proizd - Plaža godine na Hrvatskom Jadranu

Osim kupanja uz obalu, oni koji se odluče za ljetovanje u Veloj Luci svakako trebaju posjetiti otok Proizd. Otok je prepun bujne mediteranske vegetacije, prekrasnih plaža te je okružen toplim, čistim morem... 

Biser velolučkog arhipelaga, Proizd jedinstvenom bjelinom svojih plaža, morem boje tirkiza i mirisom slane svježine nikoga od posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim!

Otok Proizd

Gradina je uvala smještena na zapadnom dijelu otoka Koručule, od Vele Luke udaljena oko 5 km. Prvi spomen mjesta zabilježen je u 15. st., a arheološki ostatci svjedoče o ilirskim nastambama - gradinama. Gradina je danas malo naselje vikend kuća. Naselje u kojem možete nesmetano uživati u moru, suncu i šetnjama po okolici obrasloj mediteranskom vegetacijom.

Iako prostrana, Gradina je zastićena od većine vjetrova. Okrenuta je prema zapadu, pa u ljetna popodneva možete uživati u blagom povjetarcu maestrala i prekrasnom zalasku sunca. Sa južne i jugozapadne strane štiti je otočić Gubeša i poluotok Glavica Sv. Ivana, a idealna je kao sidrište za male brodove gaza do 4m. 

Uvala Gradina


Mir, tišinu i jednostavnost kojima se odlikuje otočić Ošjak najbolje dočarava njegov neformalni naziv stečen tijekom desetljeća posjeta i posjetitelja: Otok «Ljubavi». I uistinu, prilikom boravka ovdje, zaboravlja se ritam svakodnevnog urbanog života, a netaknuta priroda, mirisi Mediterana, kristalno čisto more, sunce i toplina uvijek iznova podsjećaju posjetitelje na ljepotu postojanja i bogatstvo prirode!

Oko cijelog Ošjaka, kroz gustu borovu šumu, kojom je otočić u potpunost pokriven, vodi pješačka staza do bezbroj pristupačnih škrapa i mjesta za sunčanje, kupanje i relaksaciju.

Otok Ošjak

Najvažniji dio kulture otoka Korčule je svakako maslinarstvo. Maslinovo ulje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Žuvela je ulje koje će obogatiti ponudu na Vašem stolu, a okus, boja i miris maslinovog ulja Žuvela će svakako postati nezamijenjivi sastojak u vašoj kuhinji.

 
OPG ŽuvelaMK Kalebi Vela Luka
je moto klub osnovan 2004 godine, trenutno broji 20-tak članova i međunarodnog je karaktera. Članovi MK Kalebi su ozbiljni motoristi, muškarci i žene, koji provode dosta vremena na cesti i na putovanjima.

Spremni smo pomoći kolegama i kolegicama motoristima koji su u posjetu Veloj Luci, bilo da se radi o manjim popravcima ili pronalaženju servisa, savjetima o stanju na cestama, interesantnim mjestima i slično.

Moto Klub Kalebi