Otok Korcula
naslovna |
Get the Flash Player to see this player.
 
  Otok Korčula
Osnovne informacije o odredištima; grad Korčula, Vela Luka, Blato...
  Smještaj
Veliki izbor apartmana, soba i kuća za odmor na Korčuli
  Usluge
Iznajmljivanje automobila i brodova, izleti i transferi
  Aktivni odmor
Sportovi na moru, ronjenje, paintball, rafting...
 
Natrag na kategoriju:
Otok Korčula
 
 
Mediterano d.o.o.
Putnička agencija

Obala 3, bb
20270 Vela Luka
otok Korčula
id kod: HR-AB-20-090011792

Tel/ Fax +385 20 813 832
 

 

Korčula

Osnovne informacije

Grad Korčula smješten je na sjeveroistočnom kraju otoka, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Sastoji se od starog grada na malom poluotoku, baroknog predgrađa neposredno pod starim zidinama, te novih dijelova rasprostrtih uz obalu istočno i zapadno od starog središta.

Gradska naselja
Grad Korčula sastoji se od 5 naselja a, to su: grad Korčula, Čara, Pupnat, Račišće i Žrnovo.

 

Zemljopisni položaj
Grad Korčula nalazi se na sjeveistočnom dijelu otoka Korčule. U IV st.pr.Kr. grčki kolonizatori nazvali su Korčulu Korkyra Melaina, a rimljani je nazivahu Korkyra Nigra. Grad Korčula sagrađen je na poluotočiću isturenom u Pelješki kanal. Opkoljen je kulama i zidinama, koje uz sam zemljopisni položaj naglašavaju statešku ulogu grada Korčule koji izdaleka promatran izgleda grad - utvrda. Povijesne i kulturne značajke oduvijek su mu pridavale posebnu važnost pa je grad Korčula oduvijek bila administrativno i vjersko središte otoka, a niz posebnosti Korčulu čini jednim od istaknutijih hrvatski povijesnih gradova.

Povijest
Prvi put grad Korčula spominje se u 10 st., a još uvijek je neutvrđeno točno vrijeme njegova nastanka. Najstariji građevni ostaci Korčule fragmenti s pleternom ornamentikom, upravo i datiraju iz 10 - 11 st., a Hrvati koji su u 9 st. grad naselili nazivahu ga hvatskim imenom Krkar - Karkar. 1001 god. Korčula prvi put dolazi pod vlast Venecije. Znamenita svjetska ličnost 13 st. čije se ime vezuje uz Korčulu je Marko Polo. 1298 god. u blizini Korčule sukobile su se Venecijanska i Genoveška flota. U tom pomorskom boju zarobljen je korčulanim Marko Polo koji se borio na strani Venecije. U 14 st. Korčula kratkotrajno potpada pod vlast ugarsko - hrvataskih kraljeva.
Dan Grada Korčule - Sv.Todor, slavi se 29. srpnja. Iako je svetac zaštitnik Korčule Sv.Marko , kult Sv.Todora ovdje je znatno naglašeniji. Slavi se od sredine 18.st.
Jedna od posebnosti Korčula, po kojoj je ona u svijetu danas prepoznatljiva jest viteška igra Moreška u kojoj se bijeli i crni kralj, Osman i Moro, bore za ljubav djevojke - bule. Već se stolječima u Korčuli bati taj bojni ples. Moreška se igrala se u brojnim gradovima na Mediteranu, a danas samo u Korčuli, gdje se bati već 500 god. Iako nije autohtonog porijekla bitno se saživila s Korčulom i uz drvenu brodogradnju, kamenoklesarstvo i bratovštine postala njen simbol.
Kao na dlanu, već se stoljećima pruža Korčula, sa svojim urbanim skladom, kućama , palačama, trgovima, procesijama, Moreškom, gostoljubivim stanovništvom, isprepletenom i burnom prošlosti u kojoj su Korčulom gospodarili mnogi. Danas u sklopu samostalne Republike Hrvatske svoj razvoj Korčula temelji na prirodnim i povijesnim datostima i nastojanjima da do kraja iskoriste razvojne mogućnosti koje oni pružaju, prvenstveno to su turizam, trgovina i brodogradnja. Svako od mjesta u sastavu općine Korčula obiluje nizom prirodnih i povijsnih posebnosti.